Chinese Voedingsleer?? 

Chinese voedingsleer is een belangrijke peiler van TCG, de Traditionele Chinese Geneeskunde.  De andere peilers van TCG zijn Acupunctuur, Tuina (massagevorm waarbij gebruik wordt gemaakt van drukpunten), Qi-gong en Kruidenleer.

Al duizenden jaren wordt deze vorm van gezondheidszorg onderzocht en toegepast in China en heeft TCG ruimschoots zijn werking bewezen. Daarom is het  intussen ook erkend door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

TCG was oorspronkelijk bedoeld als preventie. Gezonde voeding, leefstijl en beweging spelen hier een belangrijke rol in. Als het lichaam toch uit balans is, gaat men eerst de voeding aanpassen omdat voeding een cruciaal onderdeel uitmaakt van onze gezondheid. Als je de juiste voeding inneemt, kan je je zoveel beter voelen, energieker, beter slapen, een betere vertering hebben,  je concentratie verbetert en ga zo maar door. Maar de juiste voeding is niet voor iedereen hetzelfde. Daarom dat er altijd eerst wordt nagegaan welke symptomen of klachten er zijn, om van daaruit op maat voedingsadviezen te geven.

Vaak denken mensen dat Chinese voedingsleer een heel ingewikkeld voedingspatroon is waarbij je dan ook voornamelijk Chinees moet gaan koken (mmmm, rijst 🙂 ) of enkel gebruik maken van exotische ingrediënten. Maar niets is minder waar, het is zelfs aan te raden om vooral voedingsmiddelen te gebruiken die in onze eigen streek geteeld worden. En dat is nog beter voor het milieu ook. Zelfs met eenvoudige recepten kan je zeker aan de slag!

Bijvoorbeeld met volgend recept, ideaal voor de koude herfst- en winterperiode:

Pompoensoep met rode linzen

  • 1 kleine pompoen
  • 1 kopje rode linzen
  • 1l water
  • Sap van ½ sinaasappel
  • 2el sesamolie
  • 2cm verse gember
  • 1 ui
  • Snufje kaneel, snufje kurkuma
  • Peper/zeezout
  • 1 bouillonblokje
  • 1 stukje zeewier vb. kombu of zeewiermengeling (eerst afspoelen en even weken, weekwater wegdoen!)
  • Peterselie

Week de linzen 10-20 minuten.

Snij intussen de pompoen doormidden en verwijder de pitjes met een lepel. Als je wil, kan je de pompoen schillen maar je kan de schil er ook aan laten. Snijd de pompoen in grote stukken. Schil de ui en snijd fijn.

Verhit de olie in een grote pan en bak de ui en pompoen op een laag vuur. Doe de linzen bij de pompoen en ui, laat al roerend kort meebakken.

Voeg het water toe en het bouillonblokje. Voeg de peper, zout, gember, kurkuma en kaneel toe. Voeg nu ook het zeewier toe.

Laat alles koken tot de pompoen zacht is en de linzen gaar zijn.

Aan het einde van de kooktijd kan je de gember en zeewier verwijderen als je dit niet mee wil opeten, anders kan het wel mee mixen. Mix de soep met een staafmixer.

Doe er nog het sinaasappelsap bij en werk af met peterselie.

Weetje: Zeewier is een zeer goede bron van mineralen. Opgepast met het gebruik van zeewier bij schildklierproblemen.

Wil je graag weten hoe Chinese voedingsleer jou kan helpen om je klachten te verminderen? Maak dan nu een afspraak.

Meer
artikels