Koude klachten

Als je vaak koude klachten hebt zoals koude handen, koude voeten of knieën of een algemeen gevoel van altijd koud hebben, is het raadzaam om je voeding onder de loep te nemen. Koude klachten kunnen namelijk een gevolg zijn van vaak jarenlang te koude voeding en/of koude dranken te eten of drinken.

Uiteraard is het ook belangrijk om je warm aan te kleden en bijvoorbeeld niet met onblote enkels buiten te lopen in de winter, of met blote voeten op een koude vloer,… .

Maar even terug naar de voeding dus. In de Chinese voedingsleer wordt er een verschil gemaakt tussen de werkelijke temperatuur van voeding en de energetische werking. Dit wil zeggen dat een voedingsmiddel ons vanbinnen uit kan verwarmen of juist sterk afkoelen, ongeacht of je het voedsel warm of koud eet. Denk hierbij aan een rood pepertje, zelfs als je dit eet als het uit de koelkast komt, voelt het nog alsof je mond in brand staat omdat het energetisch een sterk verhittend voedingsmiddel is. Een ander voorbeeld is munt. Munt heeft een heel verkoelende werking en daarom wordt er vaak warme muntthee gedronken in de woestijn omwille van die afkoelende werking.

Vaak genoeg eten we, en dan vooral mensen die graag gezonder willen leven en wat slanker willen worden, veel salade, yoghurt, tropisch fruit, veel water,… . Allemaal dingen die sterk koelend zijn.

Wat is dan wel goed om het lichaam wat meer te verwarmen terwijl het toch gezond blijft?

1. Eet zoveel mogelijk verwarmd en gekookt voedsel en leg je fruit in een fruitmand zodat je het op kamertemperatuur kan opeten. (Let wel op dat het fruit dan sneller slecht wordt, dus leg de mand best niet te vol). Ook een gestoofd appeltje of peertje met een beetje kaneel kan erg smaken tijdens de koude seizoenen.

2. Drink warme dranken: thee en koffie met mate. Maar ook het water kan je opwarmen en lekker warm opdrinken. Ik merk dat veel mensen hier wat weigerachtig tegenover staan omdat warm water toch niet lekker kan zijn, maar probeer het zeker een keertje uit, dat valt echt heel goed mee.

3. Denk aan seizoensgebonden groenten en fruit. Eet in de winter vooral warme gestoofde of gekookte groentjes, ovenschotels, soepen,… . Maak wat grotere hoeveelheden zodat je deze de volgende dag eventueel kan opwarmen voor de lunch.

4. Een laatste belangrijk puntje is dat het gebruik van microgolf absoluut vermeden dient te worden. Vaak genoeg wordt de microgolfoven ingeschakeld om voedsel op te warmen maar volgens de Chinese visie is het gebruik hiervan echt niet ok. Warm je voedsel dus liever op in een pannetje op het vuur, ook qua smaak veel lekkerder als je het mij vraagt.

Als het niet mogelijk is om je voedsel op te warmen, bijvoorbeeld als je op je werk bent, bedenk dan dat het nog altijd beter is om overschotjes van eerder gekookt voedsel koud op te eten, dan wanneer je rauwkost eet.

Meer
artikels