Blog

Wie wil ik zijn?

Wie wil ik zijn over een jaar? Over 5 of 10 jaar? En wat kan ik hiervoor op dit moment veranderen in mijn leven? Een voorbeeldje: Ik wil graag energiek en fit door het leven gaan, zodat ik de dingen kan doen die ik fijn vind, bijvoorbeeld met de kinderen tikkertje spelen of met vrienden een fietstochtje maken,… Als je naar de toekomst kijkt, zijn er dan vandaag al dingen die je kan ondernemen om

Lees meer »

Ik heb geen karakter

Dit is een opmerking die ik wel eens hoor als mensen praten over het aanpassen van hun eetgewoonten. Geen karakter hebben is overigens wel heel algemeen. Je kan bijvoorbeeld wél karakter hebben om niet te drinken, om zuinig met je geld om te springen, of om overal op tijd te komen,… . Maar voeding aanpassen is voor velen wel wat lastiger en daar is een goede reden voor.  Verleiding is namelijk overal:  Bijvoorbeeld in de supermarkt

Lees meer »

Is water drinken echt zo belangrijk?

Ik hoor klanten vaak vertellen dat het in de zomer veel makkelijker is om water te drinken dan in de winter, want in de winter ‘smaakt dat zo niet’. Vaak wordt water koud gedronken en zeg nu zelf, in de winter smaakt een lekker warm drankje toch veel beter. We verliezen in de winter ook minder vocht omdat we minder zweten, waardoor we ook minder vocht nodig hebben dan in de zomer. Toch blijft voldoende

Lees meer »

Rauwkost

Als het warm is buiten, hebben we vaak niet zoveel zin in warme gerechten en staat er regelmatig rauwkost op het menu. Dat is lekker verfrissend en ook snel klaar. Maar rauwkost is iets wat heel moeilijk verteerbaar is, zeker als je er een heel bord vol van gaat eten. Als je een goede spijsvertering hebt, ga je hier waarschijnlijk weinig last van ondervinden en kan je wel regelmatig een goeie portie rauwkost eten. Maar

Lees meer »

Zin in zoet? 

Op vlak van voeding zijn er vaak 2 typen mensen: degene die eerder houden van hartig zoals chips, salami, kaasblokjes,… of mensen die eerder van zoet houden (sommigen houden ook van beide :)).  Van zoet houden is op zich geen probleem, maar als de drang naar zoet overheerst en er teveel suikers worden gegeten, is dit niet meer gezond. De suikerspiegel gaat dan hard schommelen, waardoor je je even beter voelt na het eten van gesuikerde

Lees meer »

Koude klachten

Als je vaak koude klachten hebt zoals koude handen, koude voeten of knieën of een algemeen gevoel van altijd koud hebben, is het raadzaam om je voeding onder de loep te nemen. Koude klachten kunnen namelijk een gevolg zijn van vaak jarenlang te koude voeding en/of koude dranken te eten of drinken. Uiteraard is het ook belangrijk om je warm aan te kleden en bijvoorbeeld niet met onblote enkels buiten te lopen in de winter,

Lees meer »

Verkoudheid en de invloed van voeding 

Heel wat mensen zijn verkouden in deze periode van het jaar. Hier volgen alvast een paar voedingstips om sneller van die verkoudheid verlost te raken.  Bij een verkoudheid is het belangrijk dat we het lichaam warm houden en dus is verwarmende voeding aan te raden. Veel mensen drinken appelsien- of citroensap omdat het veel vitamine C bevat. Maar omdat deze juist heel koelend zijn, is dit niet zo goed bij een verkoudheid.  Wat dan wel? 

Lees meer »

Damp

In de Chinese gezondheidszorg is damp eigenlijk hetzelfde als vocht- of slijmophoping in het lichaam, je kan het een beetje vergelijken met mist, maar dan in het lichaam. Als je veel damp hebt, dan kan dit tot uiting komen in de darmen (slijmerige/plakkerige stoelgang), regelmatig verkouden of een loopneus, zwaar gevoel in het lichaam, concentratieproblemen (damp in het hoofd),… . Als damp blijft opstapelen of in combinatie met veel hitte in het lichaam, kan het

Lees meer »

5-elementen voeding

In Oosterse voedingsadviezen baseert men zich naast het yin-yang aspect (zie andere blog post), ook op de 5-elementenleer. Als onze organen in disbalans zijn, kan je door middel van voeding de balans terug opbouwen. Indien de disbalans echter te groot is geworden, kan ondersteuning door acupunctuur, tuina of kruiden nodig zijn. Maar aanpassing van de voedingsgewoonten is sowieso een belangrijk onderdeel. Wat houdt de 5-elementenleer juist in? Elk voedingsmiddel is onderverdeeld onder een bepaald orgaan,

Lees meer »

Yin-Yang 

Iedereen heeft wel al gehoord van yin-yang, maar wat is dit nu eigenlijk? In de Oosterse visie heeft alles een yinne kant en een yange kant. Yang is warm, mannelijke energie, zon, dag,… en yin is het tegenovergestelde: koud, vrouwelijke energie, maan, nacht,… . Iets is nooit volledig yin of yang. Ook bij mensen is dit zo maar er kan wel een disbalans zijn tussen deze twee. Iemand die bijvoorbeeld een teveel aan yange energie

Lees meer »

Chinese Voedingsleer?? 

Chinese voedingsleer is een belangrijke peiler van TCG, de Traditionele Chinese Geneeskunde.  De andere peilers van TCG zijn Acupunctuur, Tuina (massagevorm waarbij gebruik wordt gemaakt van drukpunten), Qi-gong en Kruidenleer. Al duizenden jaren wordt deze vorm van gezondheidszorg onderzocht en toegepast in China en heeft TCG ruimschoots zijn werking bewezen. Daarom is het  intussen ook erkend door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). TCG was oorspronkelijk bedoeld als preventie. Gezonde voeding, leefstijl en beweging spelen hier een belangrijke

Lees meer »