Rauwkost

Als het warm is buiten, hebben we vaak niet zoveel zin in warme gerechten en staat er regelmatig rauwkost op het menu. Dat is lekker verfrissend en ook snel klaar.

Maar rauwkost is iets wat heel moeilijk verteerbaar is, zeker als je er een heel bord vol van gaat eten.

Als je een goede spijsvertering hebt, ga je hier waarschijnlijk weinig last van ondervinden en kan je wel regelmatig een goeie portie rauwkost eten. Maar hoe kan je nu weten of je een goede spijsvertering hebt?

• Als je je moe voelt na een maaltijd, dan is die maaltijd waarschijnlijk zwaar verteerbaar voor jou. Al je energie gaat naar de spijsvertering en dus blijft er minder energie over voor de rest, wat de vermoeidheid kan verklaren.

Ga daarom bij jezelf even na hoe je je voelt na een maaltijd of schrijf het desnoods een paar weken voor jezelf op wat je hebt gegeten en hoe je je erna voelde. Dit kan al veel duidelijkheid brengen.

Niet enkel vermoeidheid, maar ook een opgeblazen gevoel, veel darmrommelingen, … geven aan dat je spijsvertering hard aan het werk is.

• Een tweede heel belangrijk aandachtspunt is de stoelgang. Is deze heel erg zacht of zelfs waterig? Of zitten er onverteerde voedselresten in je stoelgang? Dan wijst ook vaak op een minder vlotte vertering.

Wat kan je dan wel eten op een warme zomerdag 🌞?

Je kan groenten koken en laten afkoelen, dit is een stuk beter verteerbaar dan rauwkost. Bijvoorbeeld gekookte snijboontjes, gegrilde paprika, bloemkool, broccoli of zelfs artisjokken zijn ook koud heel erg lekker. Je kan hier eventueel wat lekkere olijfolie aan toevoegen, een yoghurtsausje of vinaigrette bij maken en/of afwerken met verse kruiden zoals peterselie, bieslook, basilicum,… .

Ook een groentespies op de barbecue of grill kan heel erg lekker zijn!

Maar zelfs als je vertering niet optimaal is, kan het zijn dat een kleine portie rauwkost af en toe wel verdragen wordt. Zorg dan daarnaast wel voor voldoende andere (niet rauwe) groenten zodat je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250-300g groenten kan komen.

Nog een laatste tip: als je ’s avonds niet zoveel tijd hebt om de groenten te laten afkoelen, dan kan je deze best al eerder op de dag of de avond ervoor koken. Planning is dus wel belangrijk hier 🙂.

Smakelijk!

Meer
artikels