In Oosterse voedingsadviezen baseert men zich naast het yin-yang aspect (zie andere blog post), ook op de 5-elementenleer.
Als onze organen in disbalans zijn, kan je door middel van voeding de balans terug opbouwen. Indien de disbalans echter te groot is geworden, kan ondersteuning door acupunctuur, tuina of kruiden nodig zijn. Maar aanpassing van de voedingsgewoonten is sowieso een belangrijk onderdeel.
Wat houdt de 5-elementenleer juist in?
Elk voedingsmiddel is onderverdeeld onder een bepaald orgaan, dit wil zeggen dat dit voedingsmiddel dit orgaan extra zal voeden of ondersteunen. Bijvoorbeeld zure voedingsmiddelen zijn zeer voedzaam voor de lever en zorgen voor ontspanning van dit orgaan. Denk aan citroensap dat vaak wordt aangeraden als detox voor de lever.
Daarnaast moeten we ook rekening houden met het energetische aspect van voeding, want het is zo dat citroensap erg koelend werkt en dus niet is aangeraden voor mensen die al koudeklachten hebben. Ook bij bijvoorbeeld maagzuur of een maagzweer kan citroenzuur de klachten verergeren.
Je ziet dat er geen kant- en klare voedingsadviezen mogelijk zijn. Wat voor de ene persoon goed werkt kan voor iemand anders bepaalde klachten zelfs verergeren.
Heb je bepaalde klachten en nood aan individueel voedingsadvies, kan je nu een afspraak inboeken.